昼ごはんと晩御飯の間、もしお腹が空いたらどうする?
イギリスではアフタヌーンティーをします。
ならば、南洋ならどうします?
「南洋」はシンガポールやマレーシアなど東南アジア地域の国の別称です。しかし、この文章の南洋はシンガポールとマレーシア二つ国だけです。
南洋なら、「コーヒータイム」をします。
紅茶より、南洋の人はコーヒーの方が好きです。そして、南洋コーヒーは普通のアラビカコーヒーとちょっと違います。南洋コーヒーの味はもっと酸っぱいで、多分コーヒー豆の炒め方と処理方が違いですから。
コーヒー以外、「コーヒータイム」の時南洋人も焼きパンを食べます。最もオーゼンティックな焼き方はバターとカヤジャムをパンに塗って炭焼きします。
ちなみに、「カヤジャム」はココナツミルク、卵と砂糖が作られたジャムです。
カヤの甘さとバターの香りと一緒に混ぜて、焼いたパンはザクザクして、美味しくて、とてもユニークな味です。
シンガポールでは、私は大好きな南洋コーヒーショップは「ヤクンカヤトースト・Ya Kun Kaya Toast」です。1944年成立して、シンガポールで大手のブランドです。「Ya Kun Kaya Toast」の名物は南洋コーヒーと茶色の焼きパンです。
そして、私の田舎ペナンなら、一番オーゼンティックなコーヒーショップは「トースン茶室・Toh Soon Cafe」です。お爺さんの時代から成立して、そのまま同じ場所にしています。コーヒーの炒め方やパンの焼き方も昔と同じです。もちろん、ショップのデザインもアンティークスタイルです。
日本なら、もし午後の時お腹が空いたらどうする?
*
What do you do if you are
hungry in between lunch and dinner time?
For the Briton, they will opt
for Afternoon Tea.
As for the Nanyang people,
what they do then?
By the way, ‘Nanyang’ is the nickname
for Singapore, Malaysia and other South East Asia Countries. However in this
passage, I’ll just refer it as Singapore and Malaysia only.
Instead of Afternoon Tea, the
Nanyang people have their own ‘Coffee Time’.
We prefer coffee than tea. Not
to mention, our coffee is a bit different from the usual Arabica. The Nanyang
coffee is sourer, perhaps is due to the beans producing method.
Other than coffee, Nanyang
people also eat toast during the ‘Coffee Time’. The most authentic way to make
toast bread is spreading kaya and butter onto the bread and toasts it using
charcoal oven.
By the way, ‘kaya’ is a
Nanyang type of jam made from coconut milk, eggs and sugar.
The sweetness of kaya and the
fragrance of butter, together with the welly toast crunchy bread, these made a uniquely
Nanyang match.
In Singapore, my favourite Nanyang
Coffee Shop is ‘Ya Kun Kaya Toast’. This shop established in 1944, and had
become a ‘Coffee landmark’ in Singapore throughout the years. Their signature
dishes are Nanyang Coffee and Brown Toast.
As for my hometown Penang, the
most authentic coffee shop is ‘Toh Soon Café’. It started during my grandfather’s
era, and had been in the same site since it established. They are using the same
method to roast the coffee beans, and also keeping the same old bread toasting
style using the charcoal oven. Of course, their store also has the antique
look.
How about the Japanese? What do
you eat during the afternoon time?
Ya Kun Kaya Toast (Singapore)
yakun.com.sg
Toh Soon Café (Malaysia)
Toh Soon Cafe 多春茶室
184 Campbell Street, Off Penang Road, George Town, 10100 Penang, Malaysia.
Tel : +604 2613754
Opening Hours: 8am-6pm (Closed on Sundays)
184 Campbell Street, Off Penang Road, George Town, 10100 Penang, Malaysia.
Tel : +604 2613754
Opening Hours: 8am-6pm (Closed on Sundays)
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